Szent II. János Pál pápa kiállítás iskolánkban

Szent II. János Pál pápa kiállítás iskolánkban

2024. október 9-én Szent II. János Pál pápa életét bemutató időszaki tablókiállítás nyílt intézményünkben, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk az iskola nyitvatartási idejében. Becsehely vallásos közössége nagy tisztelője II. János Pál pápának, így remélem minél többen meglátogatják majd a tárlatot, amely Győr, szinte valamennyi iskolájában jelen volt már pár hét erejéig. A kiállítási anyagot Kolonics Péter barátom, a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke ajánlotta fel bemutatásra a Becsehelyi Schmidt Egon Általános Iskolának.

A tematikus tárlat bemutatja Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa életének valamennyi fontos állomását. A projekt elkészítésének ötlete Lengyelországban született meg, azzal az elgondolással, hogy minél rövidebben, bármely korosztály számára közérthetően, képekkel illusztrálva mutassa be azt a szent életutat, amelyet a pápa bejárt.

Kolonics Péter nagyjából 20 éve, a győri főiskolai éveim óta jó barátom, többször kirándultunk együtt Lengyelországban, többek között akkor is, amikor 2005-ben II. János Pál elhunyt. A lengyel népnek a pápa felé mutatott szeretete, tisztelete példa nélküli volt akkor is és ma is. Péter a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként rengeteget tesz a magyarországi lengyel közösségekért, kiváló munkája elismeréséül abban az óriási megtiszteltetésben részesült, hogy 2024. május 2-án Varsóban Andrzej Duda a Lengyel Köztársaság elnöke Arany Érdemkereszttel tűntette ki. Magánemberként büszke vagyok ismeretségünkre, barátságunkra, az iskola vezetőjeként pedig hálásan köszönöm neki ezt a lehetőséget, amelyet a lengyel és a magyar nép középkorig visszanyúló barátságára, a két nép történelmének összefonódásaira gondolva tisztelettel és köszönettel elfogadtam.

 

Pőcze Nóra
igazgató

Kapcsolódó galéria

Szent II. János Pál pápa kiállítás iskolánkban

Pályázatok

EFOP logo
Fenntarthatósági Témahét 2023
Digitális Témahét 2023
Petőfi200 projekt
Erzsébet-tábor
Örökös Ökoiskola
Csodaszarvas Program
Határtalan Program